Sigurno ste se često pitali – Kako uopšte da započnem konverzaciju? Šta prvo da kažem?

Strah je ta ΄babaroga΄ koja straši velike i male učenike stranog jezika, u ovom slučaju engleskog. Jezik se uči kroz osnovno obrazovanje, zatim srednjoškolsko- a neko nastavi i na fakultetu, pa opet postoji ta jezička prepreka u govoru.

Znate li koji su koraci najteži kad beba počne da hoda? Pa, naravno, oni prvi koraci. Tako je to i sa učenjem stranog jezika, i sa korišćenjem vještine govora.

Nalazite se u situaciji da ste čak i naučili dosta toga, naučili ste gramatiku, znate sva pravila, riječi – pa opet imate neku nevidljivu prepreku koju ne možete da savladate. Tu je problem Vašeg niskog samopouzdanja.
Bojite se da nećete nešto izgovoriti kako treba pravilno, ili se bojite da ćete zvučati smiješno pred drugima ukoliko se nalazite u većoj grupi sagovornika, a pogotovo u društvu izvornih govornika.
Kako vrijeme odmiče, a Vi usvajate vokabular svakim danom sve više – tako će i Vaše samopouzdanje rasti i Vaša sigurnost u sebe će biti izražajnija.

Kako prevazići strah?

Ovo je jedno veoma važno pitanje. Prvo, bitno je osvijestiti i prihvatiti da taj strah postoji. Strah je samo Vaša iluzija da nešto ne možete uraditi. Sve je moguće da postignete koristeći tehnike zaprevazilaženje straha i za jačanje samopouzdanja. Vaša nesigurnost, kao i osjećaj da ne napredujete nikako ili jako malo i veoma sporo će vrlo brzo nestati.

Odakle krenuti?

Hajde da se suočimo sa tim strahom. ΄Just Dare!!!΄
Šta nam može taj strah? To je samo naša misao. Mi smo je sami stvorili i prema njoj se dalje rukovodimo.
Da li možete da je promijenite?- Možete! Pa da krenemo u tu ΄avanturu΄ zajedno.
Koje su to tehnike za prevazilaženje straha?

 1. Disanje
  Zašto Vam spominjem prvo disanje? Svaki put kad se suočite sa problemom ili nekom preprekom koja u Vama izaziva strah, zaustavite se odmah u tome što radite- i vježbajte disanje. Duboko udahnite na nos i izdahnite na usta. Ponovite to nekoliko puta dok ne osjetite da ste se potpuno smirili. Na taj način se i Vaš um smiruje, kao i Vaše misli. Dotok kiseonika je neophodan da bi i ostali organi funkcionisali pravilno i Vaše tijelo dovelo u ravnotežu. Tek tada možete da pređete na drugi korak.
 2. Vokabular
  Da li možemo napraviti tortu, a da nemamo sve neophodne sastojke? Da li možemo preskočiti neke korake u toj pripremi? – Ne možemo.
  Isto tako je i sa jezikom. Što više riječi naučite, to ćete više biti u mogućnosti da ih upotrijebite u govoru da biste mogli iskazati svoje misli.
 3. Šta ako…?
  Šta ako počnete da pričate, pa ne znate neku riječ? Ništa strašno. Onda se snalazite na taj način što ćete objasniti jednostavnim riječima koje već znate.

   Npr.

  1. It΄s a thing that is made of…… itd.
  2.  It΄s a thing that is used for……
  3. It΄s a person whose job is to …..
 4. Vježbanje
  Mnogi su rekli – Practice makes perfect! Tu frazu primijenjujemo i u vježbanju našeg izgovora, stvaranja realnih situacija i dovođenja sebe u situaciju da treba da pričamo sa drugim ljudima na engleskom jeziku. Krenite od najjednostavnijih situacija. Pa kasnije vježbajte i složenije.

Kako je to najbolje izvesti?

 1. Možete stati ispred ogledala i pričati sami (kad Vas niko ne gleda) vježbajući izgovor, i glumeći da pričate sa nekim. Zamislite da ste u takvoj situaciji, i niko Vas neće ocjenjivati i niko Vam neće reći da nešto loše radite. Kad zapnete, krenite ponovo ili jednostavno samo nastavite.
 2. Snimajte se. Danas svako ima mobilni telefon na kojem ima aplikacija za snimanje glasa. Iskoristite to! Ne košta ništa, a Vama je od velike pomoći. Tako ćete moći sami sebe preslišati i uvidjeti koje su Vam greške na kojima trebate još da radite i da ih popravljate.
 3. Griješite!
  Zašto sam ovo rekla? Pa ovo Vam je najjači okidač za strah. Vi se u stvari bojite da ne pogriješite dok sklapate rečenice i komunicirate sa strancima. A znate šta je najljepše u svemu tome? Što Vam oni neće toliko zamjeriti koliko Vi mislite da hoće. Izaći će Vam u susret, pa i pomoći ako se baš i ne snalazite najbolje.
 4. Dobro se pripremite!
  Ukoliko idete na poslovni sastanak, konferenciju ili bitan događaj, onda se pripremite unaprijed.
  Saznajte koja je tema skupa, pripremite određeni materijal i vježbajte govor. Time podstičete i Vaše samopouzdanje.
 5. Think in English!
  Podesite svoj um da odmah razmišljate na engleskom. Upotrebljavajući riječi koje znate i naučena gramatička pravila, samo pričajte!
 6. Razmišljajte kako ste stvoreni za komunikaciju.
  Pažljivo slušajte svog sagovornika.
  Ako i pogriješite, nasmiješite se- smijeh liječi sve. Šala na Vaš račun će Vas osloboditi svega.
  Uživajte u komunikaciji. U jednom trenutku ćete otkriti kako straha više nema.
  YES!!! USPJELI STE!!!